Hitta små nya vanor som ger energi och genvägar i vardagen:
* Ut och andas på lunchen, 5 min är bättre än 0, så gå så raskt du orkar i 2,5 minuter (ställ timer på mobilen)- vänd och gå tillbaka till jobbet. Hinner man och har möjlighet kan man öka efterhand, gör då små ökningar, först 3 minuter en vecka eller två, sen 3,5 minuter osv. Viktigare att du håller tempot uppe än att du går så länge!
* Effektivisera det som stjäl tid! Har du pendling? Vad händer med pendlingstiden om du åker lite tidigare eller senare än vanligt? Kanske flyter det bättre och om du åker 15 min senare är du framme bara några minuter senare än i vanliga fall? Har du flex så kanske du kan utnyttja detta till max? Tex börja 1 h tidigare och då spara 15-30 min på pendlingen, sen slutar du tidigare och sparar ännu mer tid eftersom du åker före ruschen!
* Storhandla kan både ge och ta tid, rannsaka dej själv! Att handla ofta tar mycket tid, men att storhandla i storköpet kan också ta väldigt lång tid med alla olika val och stora sträckor. Vi har valt att handla i en mellanstor mataffär istället där det inte finns 10-20 varianter av ketchup utan kanske 5. Så handlar vi max 1 gång/vecka, men inköpslista gjord. Det gör att vi kan storhandla på ca 30-45 minuter. Det blir inte många kronor dyrare heller och vi gynnar vår lokala handlare.
Vissa är snabba på e-handel, vi testade men det tog lång tid för oss så det skippade vi.
* Matkasse som några skrivit, det tar bort stressen. Vi har det i omgångar och varje vecka vi har det så sparar vi bästa receptet och sätter i en pärm. När vi sen har matstress så lagar vi mat ur pärmen = säkra kort som alla gillar.
* Gör en lista med 10-20 enkla, snabba rätter som går hem hos barnen. Se till att ha basvarorna hemma till minst 2 av rätterna. Här är det: Pannkaka ( har torrmjölk och mjöl hemma alltid), linsbolognese (röda linser + krossade tomater hemma), en gryta med 1 paket blandade bönor + 1 paket krossade tomater + vad man har hemma tex potatis skalad och i bitar, morötter, lök, vitlök + annat man hittar. (har alltid 1 paket blandade bönor + krossade tomater hemma). Så med få stapelvaror i skafferiet kan vi alltid få mat på bordet inom 15-30 minuter.
* Laga dubbelt eller ännu mer! Lasagne? Kör på en jättestor eller flera små formar. Gryta - samma sak, gör mycket! När ni ätit klart så gör ni matlådor av resterna. När maten svalnat kan man även frysa in i plastpåsar om man inte har matlådor eller tycker det tar för stor plats i frysen. Soppa passar till storkok!
Det enda som är svårt att frysa/värma igen är fisk. En del tycker potatis blir konstigt, men det funkar om man delar potatisen i mindre bitar och häller sås på innan man fryser.
* Städning? Om alla i hushållet kör 10-20 min intensivstädning varje dag, tex när 1 person lagar maten, så behöver man inte lägga så väldigt mycket mer tid under helgen. Dessutom verkar det som att barnen tänker sig för var de lägger sina grejor när de vet att de måste röja bort allt innan kvällsmaten!