• Bejje

    Alkoholhalt på drycker

    Att starköl vanligtvis har en alkoholhalt på runt 5% plus minus har en anledning och det är att man inte kan göra öl så mycket starkare utan att tillsätta sprit, så har jag i alla fall förstått det hela. Rätta mig gärna om jag har fel.

    Så hur kommer det sig att öl på systemet vanligtvis är 5+ procent, men cider nästan alltid är 4,5%. Smirnoff Ice var en gång i tiden 5% också, men dom sänkte den till 4,5 % och tog även ut mer pengar för den efter det.

    Varför inte sänka alkoholhalten och ta mer pengar? Total vinst för företaget eller?

    Nu tror jag att det kanske fortfarande finns cider på 7% som det fanns förr, men varför måste det vara det ena eller det andra? På öl kan det vara allt från lättöl till 20% öl, men på cider verkar det vara antingen 4,5% eller 7%
    helt omöjligt att någon skulle få för sig att göra en 5% kanske rentutav 5,5%?


     


    Hur kommer det sig. Varför verkar öl kunna vara allt från ingen procent till skyhög, medans cider bara finns i 4,5 eller 7%. Inget mellanting.


     


    Nu dricker inte jag cider, men jag undrar ändå varför man snöar in sig på dessa två nivåer när öl inte gör det? Samma med olika alkoläsker.

  • Svar på tråden Alkoholhalt på drycker
  • Tom Araya

    Vad jag har fått berättat för mig av "ölexperter" är att jäsningsprocessen avbryts för att få svaga öl och det påverkar smakutvecklingen. Öl på uppåt 7-8 % är fulljästa, så det tillsätts ingen alkohol.

  • klyban
    Tom Araya skrev 2023-11-01 03:34:17 följande:

    Vad jag har fått berättat för mig av "ölexperter" är att jäsningsprocessen avbryts för att få svaga öl och det påverkar smakutvecklingen. Öl på uppåt 7-8 % är fulljästa, så det tillsätts ingen alkohol.


    Dock använder man andra jästsorter för uppnå högre alkoholhalt.


    tex Samual Adams hade en öl som hade en öl med alkoholhalten 17%, och var då världens starkaste öl.


     


    Sen kanske ett decennium senare, så började frysa ölen och då kom helt sjuka höga alkoholhalter uppstå.
    Vet inte vart det är idag, men helt säkert över 40%.


     


    Värt att notera är att kolsyra inte håller sig kvar vid en viss alkoholhalt, och tror det ligger runt 8% och hur kolsyran flyr drycken.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • barapeter

    Alkoholhalten i ett öl beror framförallt på hur mycket socker från malten (och ev tillsatt socker) som finns att tillgå vid jäsning samt vilken jäst som används.

    Det är relativt enkelt att beräkna mängd innan man brygger ölet för att få ungefär den procenthalt man vill ha.

    Att cider oftast är på 4.5% beror framförallt på att det är den alkoholhalt man får om man bara använder saften/sockret från äpplerna. Finns kanske äppelsorter med högre sockerhalt, men uppåt 7% så har de tillsatt socker vid jäsning skulle jag gissa på. Varför de har bilivt de två nivåerna kan nog bara producenterna svara på. Kanske en naturlig sort och en för de som verkligen vill bli fulla.

  • BuoBä

    Belgisk trippel har mellan 8% och 10% alkoholstyrka. De tillsätter ingen alkohol utan det beror på tillverkningsmetoden. Och det är en gammal ölsort så det går att få upp alkoholhalten utan modern jäst.

Svar på tråden Alkoholhalt på drycker