• Anonym (fundering)

    Köpa grönsaker till "tacosen" i salladsbaren?

    Jag funderar på att kanske ta en titt i salladsbaren på affären nästa gång jag är sugen på "tacos". Kan det vara en bra idé? 

    Jag är drabbad av "åkomman" att inte ha lärt mig äta grönsaker pga diverse orsaker, så i princip enda gången jag köper är när jag ska äta "tacos". Eftersom jag är ensam i hushållet och inte har vanan att äta grönsaker och aldrig tycks lära mig så slutar det alltid med massa grönsaker i soporna, vilket i sin tur gör att jag drar mig för att köpa grönsaker, för jag är inte gjord av pengar på något sätt.

    Så, grönsaker från salladsbaren? Och då bara ungefär så mycket som går å. Bu eller bä som idé? Visst, det kommer kanske bli dyrare per kg.

  • Svar på tråden Köpa grönsaker till "tacosen" i salladsbaren?
  • Anonym (E)

    Funkar utmärkt, har vi gjort flera gånger, man får ju perfekt mängd av det man vill ha. Även om kilopriset blir dyrare så är det mindre svinn

  • Anonym (fundering)
    Anonym (E) skrev 2024-11-27 19:06:51 följande:

    Funkar utmärkt, har vi gjort flera gånger, man får ju perfekt mängd av det man vill ha. Även om kilopriset blir dyrare så är det mindre svinn


    Det är så jag tänker också. Även om jag köper kanske i salladsbaren för 30 kr och det bara är 2 hekto så kanske det är det ju bättre än om jag köper massa som jag sen slänger.
  • Tom Araya
    Anonym (E) skrev 2024-11-27 19:06:51 följande:

    Funkar utmärkt, har vi gjort flera gånger, man får ju perfekt mängd av det man vill ha. Även om kilopriset blir dyrare så är det mindre svinn


    Håller med.
  • Anonym (S)

    Inga konstigheter, bara att slå till

  • Anonym (Sara)

    Låter som en bra idé. Så slipper du dessutom jobbet med att skölja grönsakerna och skära dem i bitar. 

  • Anonym (fundering)
    Anonym (Sara) skrev 2024-11-27 19:52:52 följande:

    Låter som en bra idé. Så slipper du dessutom jobbet med att skölja grönsakerna och skära dem i bitar. 


    Extra win!
  • Anonym (Javisst)

    Det har jag gjort ett par gånger. Inte till just tacos men när jag velat ha lite grönt för att komplettera middagen. Väldigt praktiskt!

  • Anonym (Jenny)

    Vilken bra idé, TS! Det har jag aldrig tänkt på, så tack för tipset!
    Jag kan bidra med ett annat salladsbarstips: När man ska tex. till stranden och vill ha med sig en god macka kan man köpa vanlig baguette i brödavdelningen och sedan plocka på sig sallad, lök, räksallad, lax, ägg och vad man nu vill ha som fyllning i salladsbaren. Mycket fräschare än färdiga baguetter!

  • Anonym (Hm)

    Vilken bra ide, det ska vi tänka på till nästa gång det blir tacos 

  • Hjelm

    Jättebra tänkt, och så värst mycket dyrare behöver det inte bli. Jag köper ofta mixsallad i den lösvikten, vilket blir billigare än en färdig påse av samma sort. Jag gillar feta/salladsost i tacos och även det är oftast billigare där än att köpa en hel bit. Det som blir väsentligt dyrare är ju lök, tomat etc, men det blir ändå inga stora pengar av så små mängder och det är bekvämt att mycket är färdigskuret.

    Toppen att tänka på att inte ha något svinn. Den mat som hamnar i soporna är dyrast.

  • felicityporter

    Det är en jättebra idé! Absolut inget att diskutera, kör på det! Mindre matsvinn är dessutom bra för miljön så du gör en god gärning samtidigt.

  • Anonym (Tacos)

    Ett allmänt tips då, hemma äter jag typ alltid tacos eller tacoinspirerad mat. 


    Böngrytor, köttgrytor och så har jag kanske nachochips eller tortillabröd till. 


    Kyckling i en gryta som är tacoinspirerad som jag har guacamole till, grönsaker och tortillabröd. 


    Kryddningarna varierar jag i mängder, men det blir liksom gott med tacotänket i allt man gör. Vill man variera så kan man ju även köra tacofärssås med pasta och så har man i majs och grönsaker, krossade tomater, bönor. Att använda pitabröd för en köttfärsröra kan ju också bli kul. 


    Så om det är svårt att få i sig grönsaker, rör ner det i maten eller gör typ all mat i tacostilen, men menar jag självklart inte att man ska äta färdig tacokrydda med färs konstant syftae på själva konceptet att man plockar lite Av allt möjligt på en tallrik. Om man hackat ner grönsakerna i en gryta så blir ju grönsakerna inte heller gamla. 


    I mitt hem har tortillabrödet en naturlig plats i köket och passar till typ allt och då är det gott med grönsaker också. Sedan hur du köper grönsakerna är mindre viktigt. 

  • Anonym (Emelie)

    Det kan du säkert göra. Finns massa gott i salladsbaren men det där med att du slänger? Om du ska hacka eget när du äter tacos t.ex varför köper du inte bara exakt det du ska ha? Typ 1 lök, 1 avokado, 1 liten burk majs, 1 terrass bönor, 1 gurka osv. Bara för själva tillfället. Kanske blir lite över men ät tacos 2 dagar då.

  • Anonym (fundering)
    Anonym (Emelie) skrev 2024-11-28 00:26:59 följande:

    Det kan du säkert göra. Finns massa gott i salladsbaren men det där med att du slänger? Om du ska hacka eget när du äter tacos t.ex varför köper du inte bara exakt det du ska ha? Typ 1 lök, 1 avokado, 1 liten burk majs, 1 terrass bönor, 1 gurka osv. Bara för själva tillfället. Kanske blir lite över men ät tacos 2 dagar då.


    Därför att det inte går åt. Det är ju hela problemet, att jag slänger för att det är för mycket med "hela" grönsaker. Jag köper så klart inte mer än en av varje, jag har ett problem, jag är dock inte helkorkad. Om jag tar din lista så skulle jag då äta ca 1/4-1/2 lök beroende på storlek, ca 1/4 avokado, 1 msk majs, 1/6 (?) gurka. Bönor äter jag inte men kan lägga till lite gröna blad istället, vilket om jag då köper en påse på 100  g så blir det kanske 20 g på tallriken. Så även om jag äter tacos även nästa dag så blir det massor över. Och nästa, och nästa, fast vid det laget är jag troligen nere på att äta endast tacofärs, ost och sås. 
  • Anonym (Hellis)

    Det låter jättesmart. Bra idé!

  • Anonym (Emelie)
    Anonym (fundering) skrev 2024-11-28 00:58:05 följande:
    Därför att det inte går åt. Det är ju hela problemet, att jag slänger för att det är för mycket med "hela" grönsaker. Jag köper så klart inte mer än en av varje, jag har ett problem, jag är dock inte helkorkad. Om jag tar din lista så skulle jag då äta ca 1/4-1/2 lök beroende på storlek, ca 1/4 avokado, 1 msk majs, 1/6 (?) gurka. Bönor äter jag inte men kan lägga till lite gröna blad istället, vilket om jag då köper en påse på 100  g så blir det kanske 20 g på tallriken. Så även om jag äter tacos även nästa dag så blir det massor över. Och nästa, och nästa, fast vid det laget är jag troligen nere på att äta endast tacofärs, ost och sås. 
    Ok ursäkta mig. Försökte bara ge råd. Menade inte att du är helkorkad.
  • Anonym (Emelie)

    Kör på salladsbar. Blir nog bra för dig, är väl inget fel👍

  • Anonym (Em)

    Tycker att grönsakerna brukar vara skurna fel för att passa tacos. Vill ha tärnade eller hackade. Men det beror ju på hur noga man är

  • Anonym (Kvinna ...)

    Men gud så smart. Tack för den idén,  nu blir tacos imorgon.  Skål

Svar på tråden Köpa grönsaker till "tacosen" i salladsbaren?