enbär skrev 2014-06-14 20:26:54 följande:
Som sagt var, jag har aldrig sagt att det är ett vegetariskt dagis.
Fisk kan ju vara väldigt olika saker. Det kan var dammsugning av haven utanför Afrikas kust och det kan vara odlad lax med de problem du beskriver. Det kan också vara fisk som är krokfångad i hållbara bestånd. Sådan fisk har betydligt mindre negativ inverkan på miljön än nötkreatur som livnär sig på soja från Brasilien eller lever på betesmark som tagits fram genom att regnskog huggits ner.
Vilda fiskar lider säkert till om de dör kvävningsdöden. Men de har i alla fall levt ett liv där de levt så som de är skapade att leva. Det är annat än vad man kan säga om många av de grisar, kycklingar och även nötboskap som hamnar på tallriken på en "vanlig" förskola.
Ska man göra allt rätt ska man nog vara vegan. Att konsumera mjölkprodukter påverkar miljön och klimatet negativt, dessutom är livet som mjölkko säkert inte en dans på rosor och mjölkkor och deras tjurkalvar går ju döden till mötes på slakteri. Det går bra att låta barn växa upp på vegansk kost men det kräver lite mer kunskap och planering än med kost som innehåller mjölkprodukter och kanske även ägg. Jag tycker man ska se positivt på varje litet steg som tas, istället för att säga att alla som inte är veganer är hycklare. Det är som att det är bättre att skita fullständigt i miljön, klimatet, jordens resurser och djurens väl och ve än att göra nåt halvdant. Alla har inte kunskap eller ork att ställa om helt till vegansk kost. Men som sagt var, bättre att se positivt på varje litet steg som tas. Om alla tog en köttfri dag i veckan, om all minskade ner köttportionerna med 20%, om alla avstod nån eller några portioner mjölk/ost/fil/grädde i veckan, så skulle det göra mycket. Mer än om en handfull personer blir helveganer
Jag håller med dig fram till din jämförelse mellan djurens lidande och sedan om kosten i stort.
Det är ytterst lite fisk som fiskas på hållbara sätt och dagis kommer definitivt inte ha råd med det eftersom sån fisk är mycket dyrare än kött.
Över hälften av den fisk vi konsumeras är odlad, sen kommer fiskeflottorna och därefter är en blygsam andel småfångster. Så i princip är all fisk vi köper idag sådant som antingen är lidande eller inte ekologiskt hållbart.
Att rättfärdiga deras död med att "de levde i alla fall lykligt" går bara inte om man anser att man värnar om djuren. Det är bara inte förenligt. Jag känner både kött- och mjölkbönder och vet att de djuren har det bra, blir ompysslade och är "lyckliga". Det finns således etiskt bra kött så det finns ingen anledning att skippa kött bara för att det är just köttproduktion.
Men visst är det dubbelt och varje steg borde egentligen räknas men jag tycker inte det eftersom det ligger så mycket dubbelmoral bakom kött vs fisk. Tar man avstånd från djurs lidande gör man det även för fisk eller billiga dunsoffor på IKEA.
Jag är själv inte vegan eller ens vegetarian utan äter blandkost men inte fisk (eg vattendjur). Däremot avstår jag eller minimerar konsumtion av sådant som man vet innebär lidande för djur
och människor. För det är det som allt egentligen handlar om - lidande - och då kan man inte sortera vilket som är ett ok lidande och det som inte är det, sånt är dubbelmoral och hyckleri oavsett vad man kallar sig för.
Jag är definitivt inte med på "en köttfri dag", hade det däremot varit "en kött- och fiskfri dag" hade jag tyckt att det var moraliskt och etiskt rätt. Det är att leka med ord kanske men många uppfattar inte att fisk är kött.