Pascal skrev 2018-06-24 16:40:44 följande:
Ni kan micra nappflaskan med vattnet i men man ska inte micra ersättningen för då försvinner näringsämnena i den. Micra vattnet först så det är bra temp, rör ner pulvret sen och servera.
Ett ännu bättre alternativ om det ska gå fort är att du häller kokt vatten med lagom temp i en termos så det bara är att hälla i flaskan direkt, lägga i pulvret och röra om bara.
Googlade lite snabbt och hittade info på råd och röns hemsida. Texten nedan är kopierad från denna sida
www.radron.se/artiklar/myter-om-mikron-/
Hur man värmer maten Hon säger att det handlar om hur mycket man värmer maten, inte på vilket sätt maten värms. Tid och temperatur är det som mest påverkar näringsämnena i livsmedel.
Vattenlösliga vitaminer som B- och C-vitamin försvinner dessutom ut i vattnet när grönsaker kokas, men det gör de lika mycket när de kokas på spisen som när de värms i mikrovågsugn.
? Snarare är det så att mikrovågsugnen är mer skonsam mot maten än vanlig kokning, eftersom man kan använda mindre vatten, säger Irene Mattisson.
Punktvis höga temperaturer
Förutom att maten skulle förlora i näringsvärde har även mikrovågsugnen beskyllts för att orsaka cancer, göra bröstmjölken giftig för småbarn och påverka proteinerna i maten så att den inte kan tas upp av kroppen. Men även dessa rykten har motbevisats.
? Det enda som händer när man mikrar maten är att vattnet i maten värms upp, ingenting annat, säger Birgitta Raaholt, forskare på Institutet för Livsmedel och Bioteknik, SIK.
Däremot avråder Livsmedelsverket från att man värmer bröstmjölk i mikrovågsugnen, eftersom det är lättare att mjölken i mikron punktvis når höga temperaturer