Goneril skrev 2024-04-16 21:13:35 följande:
Alldeles fel att använda en kockkniv till nånting annat än livsmedel, kartong går ju absolut inte. "Eggen ska alltid vara i rörelse när man skär. Under inga omständigheter ska man trycka bladet genom en råvara utan att eggen är i rörelse." Så står det i instruktioner till japanska kockknivar. Fattade inte kompisen detta? Tydligen inte. Han har nog aldrig sett en dylik kniv innan, men därmed är han inte ursäktad. Någon ersättning borde han vidkännas, tycker jag. Han har mycket att lära.
Vilket faktiskt är tvärt emot hur japnet använder knivar. Det där är marknadsdravel. Säger jag som är utbildad kock med 85% av den utbildningen från just Japan och har en specialtillverkad kniv från en av mästarna, prislapp i runda slängar 40 000 svenska riksdaler, för 20 år sedan. Det är inte som att priset på knivar gått ner sen dess.
En kockkniv klarar av att skära genom en kartong, no problem. Risk att den slör till sig lite men annars ska det inte vara något problem, om man inte hanterar den helt åt skogen. Det borde inte ens h blivit hack i eggen vid en twist-rörelse. En bra kniv kan du liksom kapa koben med.