Nybörjar-ale. Jag gör den fortfarande ofta, den ÄR god.
25 liter.
4500 gram krossad Viking Pale Ale kornmalt
500 gram krossad Viking Caramel 50 rostad kornmalt.
100 gram East Kent Golding kottar, ca 4% alfasyra.
1 paket Safale S05 jäst.
Mäska all malt 1 timme i 66C med 12 liter 80C vatten, kolla att tempen håller 65-67 på mäskaen, justera med kokande vatten och kallt vatten.
Efter en timme, tillsätt kokande vatten till mäsken blir 72C. Låt stå 30 minuter.
Mäska ur och laka ur med 80C vatten till du fått 23-25 liter sötvört. Densiteten ska vara 1045-1050 g/liter, kolla med hydrometern (kompensera för temperaturen!).
Är vörten för svag (<1045 g/l) koka längre, är den över 1050 g/l späd med kokande vatten.
Koka 1 timme med 30 gram humlekottar.
Koka ytterligare 5 minuter med 30 gram humlekottar.
Sila bort humlen från vörten, ner i jästunnan. Kolla densiteten, den ska vara runt 1045-1050, späd ner densiteten om det behövs.
Lägg i kylaren, slå på kylvatten och lägg locket på glänt, vörten är känslig för vildjäst och mjölksyrabakterier när den sjunker i temp. Rör om med en ren slev så att temperaturen blir jämn, nångång ibland. När tempen är 20C, ta ur kylaren, pitcha jästen, lägg på locket med jäsrör i, jäs 1 vecka i 18-20C.
Tappa om efter 1 vecka i ett rent desinficerat jäsfat. Jäs en vecka till.
Tappa på RENA desinficerade flaskor med 2 gram socker i botten på varje flaska, korka igen, och låt sockret jäsa bort så bildas det kolsyra på 7 dagar.
Viktigt - sug ALDRIG på slangar, hävertar m.m. Det finns mjölksyrabakterier i munnen, ölet surnar!