Anonym (öh) skrev 2017-01-12 16:31:06 följande:
Jaja, här sitter du och "gör skillnad".
I Indien äter de redan klimaträtt. Där finns över 400 miljoner människor som är vegetarianer (mestadels av religiösa skäl men också för att de är rädda för zoonoser
). De konsumerar bara fem kg kött per år och person. Men vad hjälper det när de samtidigt är på fjärde plats i världen vad gäller koldioxidutsläpp, en liga de snart kommer att leda. Men du tycker kanske att omvärlden bör ta ifrån dem deras kylskåp och luftkonditioneringssystem nu när de äntligen fått råd med dem?
4.4, enligt senaste statistiken jag hittar, som är från 2009. 2a nerifrån i världen.
Enligt samma satatistik ligget USA i topp med 120,2 kg (ner från 126,6 kg år 2006)
De nordiska länderna står sig på:
Sverige 80.2 kg, upp från 77 kg 2006
Norge, 66 kg, upp från 65 kg 2006
Danmark 95,2 kg, ner från 96,9 kg 2006
Finland, 74.8 kg, upp från 73,2 kg 2006
Island: 86,2 kg, ner från 89,7 kg 2006
OBS! OBS! OBS! Vi pratar rött kött här. Nöt, gris och lamm. Siffrorna för fågel och fisk är så klart annorlunda.....
SEN måste man betänka, att det här är inte köttet vi ÄTER, i alla fall inte den svenska och norska siffran (och förmodligen inte de andra heller), utan det är slaktvikten.
Alltså, om jag ska förklara lite snabbt: Säg att alla har varsin ko (jävligt liten ko....) som de får äta på ett helt år. En ko väger ugefär ungefär dubbelt så mycket som sin slaktvikt, dvs ungefär 160 kg. Sen går den till slakt, och under slakten tas saker bort, som vi vanligtvis inte äter, som hud, ben, huvudet, klövar, mm mm. Hälften går bort och slaktvikten blir kvar, alltså 80 kg. OM nu alla hade haft den där kon och använt alla köttdelar så hade dessa 80kg i statistiken varit hyfsat rättvisande, men nu har vi inte den där kon. Vi köper kött i mataffärer, hos grossister och bönder. Hos bönderna kan man ju för det mesta, och många grossister har uddare styckningsdetaljer, men i mataffärerna, där 80% av slutkonsumenterna finns, är de, eller kanske, VI i allmänhet, inte intresserade av udda detaljer. Vi vill ha vår färs, våra kotletter och våra vanliga stekar. Vilket gör att bortåt 50% av slaktvikten ALDRIG hamnar på tallrikarna i hemmen.
Äter vi 80 kg kött per person och år? Nej. Det gör vi inte. Det SÄLJS någonstans mellan 35 och 50 kg rött kött per person och år i Sverige till slutkonsument. Hur mycket av det som äts upp kan man ju diskutera, men en siffra för matsvinn i hemmen är 10-12% äbar mat.
Så.... Vad var det vi diskuterade i tråden igen? Jo... Vi äter mindre kött än folk tror.
Sen kan vi börja diskutera huruvida vi borde lära oss att ta tillvara på slaktvikten bättre (ja, enligt mig) och därmed minska miljöpåverkan.