Krafs skrev 2011-09-06 18:39:25 följande:
Skolmaten är näringsrik. Var har du fått motsatsen ifrån?
Angående att kunna bidra med egna pengar är jag tudelad. Det skapar en orättvisa bland barnen. Men är kvaliteten på matlagningen så pass låg (vilket jag inte vet ifall den är) så måste man kunna påverka den på något vis. Men jag tror inte den rätta vägen är att skicka med sina barn hemlagad mat.
Det man bör göra är väl isåfall att trycka på hos kommunen/skolledningen för att försöka få någon förändring gällande maten. Tillsammans kan man arbeta fram en lösning som känns bra.
Har du sett dagens skolmat? Jag jobbar i skolan, och jag kan ärligt säga att speciellt näringsrik, det kan den faktiskt inte vara. "Köttfärsbiffar" som är utblandade med säkert mer än hälften ströbröd eller vad det nu kan vara. När det är fisk så får eleverna en bit var som är runt 6X6 centimeter kanske. Oftast panerad också, med ett centimetertjockt, svampigt lager. Är det varmkorv så får de en var. Köttbullar, där kan de väl kanske få fem stycken, och då är de helt klart mindre än genomsnittet. Minst ett par gånger i veckan är det "Köttgryta med smak av..." som är en obestämbar sås smaksatt med kanel/oregano/tomat/curry/whatever (det smakar lika varje gång ändå) och i den såsen simmar små ensamma köttstrimlor. Vad för kött det är vet vi inte riktigt, kan vara vad som helst. Oftast är det inte heller hela köttbitar, utan något i stil med burkskinka.
Köttfärssåsen är intressant, i den ser man faktiskt de små köttfärskornen ligga som små öar i vätskan. I fredags var det chiliconcarne, den var eleverna tvugna att äta med sked för att överhuvudtaget få i sig den.
Grönsakerna är hyfsade, men mest för att våra rektorer konstaterade att maten från centralköket inte håller måttet och har lagt till extra pengar för att inte eleverna ska få hackade gurkbitar eller vitkål varje dag.
Det sorgliga är att den här maten är "bra". På den förra skolan jag jobbade slogs vi om att INTE få pedagogiska måltider då maten oftast skulle kunna betecknas som "Snor med slemsås".
Jag slutade att äta bambamaten i januari, tog med mig själv varje dag istället. Jag har gått ned ett antal kilo efter det eftersom jag slipper alla enorma mängder kolhydrater som de fyller ut med för att få det så billigt som möjligt.
Jag kanske har haft otur, men det är ett antal skolor jag jobbat på vid det här laget och maten har väl som mest kunnat kallas acceptabel, men då är jag snäll.